SSC-V2_02.jpg

News Řezání laserem, plazmou a kyslíkem. Jaké jsou výhody těchto řešení?

Laser, plazma, kyslík. Tato trojice se využívá při dělení materiálů. Zajímá vás, jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Přečtěte si o tom v našem článku.

Existuje více metod, kterými můžete řezat kovové materiály. K dispozici je řezání laserem, plazmou nebo kyslíkem. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto postupů? Na které materiály se nejvíc hodí? Jaký z nich je ten nejefektivnější?

Sdílet stránku

rezani laserem

rezani laserem

Řezání laserem

Hlavní výhodou řezání laserem je jeho vysoká přesnost. Specifikum tohoto procesu spočívá v tom, že ve své podstatě jde spíše o hoření. Laser pracuje na bázi vysokého tepla přesně zaměřeného paprsku.

Z tohoto důvodu je nutné počítat s tím, že laser není nejrychlejší variantou řezání. Proces je determinovaný rychlostí chemické reakce, která probíhá mezi materiálem a kyslíkem. Zde se plynule přesouváme k tomu, na co je řezání laserem vhodné.

Laser se doporučuje na dělení měkké oceli. Aby bylo řezání přesné a spolehlivé, dbejte na to, abyste měli čistý plyn, kvalitní paprsek a ocel – přizpůsobenou na řezání laserem. Pokud tyto podmínky nesplníte, tak na povrchu mohou vzniknout nataveniny nebo nerovnosti. Nevýhodou jsou vyšší počáteční náklady na obstarání potřebné techniky a zároveň neustálé dodávání plynu a technických kapalin.

V Bystronic využíváme vláknové aCO2 laserové systémy vhodné na širokou škálu oceli a jiných kovů.

Řezání plazmou

Přesnost plazmy je ovlivněná tloušťkou materiálu. Tato technologie se využívá na dělení oceli, kovů a někdy i jiných materiálů. Nejvyšší kvalitu řezu dosáhnete při tloušťce 0,6 až 3,8 cm. Pokud je deska příliš tlustá nebo tenká, řez nemusí být tak přesný a hladký. Také vzniká riziko šikmého řezání, což by mohlo znehodnotit kvalitu materiálu. Na druhé straně je řezání plazmou velmi rychlý proces vhodný i pro automatizaci.

Co se týká ceny, je relativně dostupná. Ale tak jako při laseru i při plazmě je třeba počítat se vstupní investicí do techniky. Na jednom stroji se standardně používají 2 až 4 hořáky. Plazma vytváří zvýšené záření, takže ho musíte z daného prostoru odsávat pryč.

Řezání kyslíkem

Posledním kandidátem na seznamu je kyslík, respektive řezání kyslíkovým plamenem. Jde o nejstarší metodu dělení kovů a jiných materiálů, která má i dnes svoje zastoupení ve výrobních a průmyslových provozech.

Tento postup taktéž funguje na principu vysoké teploty. Plamen hořáku ohřeje kov a proud kyslíku se postará o jeho přeřezání. Řezání kyslíkem je jednoduché a technologie je cenově dostupná. Kromě dobré ceny je výhodou i to, že kyslíkem též dokážete přeřezat tlusté kovy – výkon závisí na množství kyslíku, který umíte dodat.

Řezání probíhá poměrně pomalu. Například na 50 cm materiálu s tloušťkou  2,5 cm potřebujete přibližně hodinu. Nedoporučujeme používat na hliník a hliníkové slitiny.

Ať jsou vaše požadavky na výkon strojů, provoz a výrobu jakékoliv, Bystronic má řešení pro každého. Kontaktujte nás a informujte se o možnostech, které vám nabízejí naše systémy.

Sdílet stránku