industry4.0-vyhody-laser.jpeg

News Fenomén Industry 4.0: Jak zvládnout digitální transformaci podniku?

Jak získat doposud nezachytitelné informace z procesu výroby, efektivně je využít a vytvořit inteligentní prosperující podnik? Pomocí Industry 4.0.

Perspektiva dalšího rozvoje firmy, lepší konkurenceschopnost, inovace obchodních modelů, dokonalá znalost svých zákazníků – ukázalo se, že změna vnitřních procesů společnosti, systémová integrace a digitalizace nejsou v rámci průmyslu trendem, ale naopak nutností při akceleraci technologického pokroku.

Parní stroj přinesl mechanizaci výroby, elektrická energie a pásová výroba zmnohonásobily produktivitu práce, IT technologie ji zjednodušila a zrychlila. Všechny tři průmyslové revoluce měly společného jmenovatele – prudké inovování výrobního procesu. Bude to stejné i u čtvrté průmyslové revoluce?

Sdílet stránku

Smart manufacturing

Industry 4.0 nepřináší žádný převratný vynález, zato převratnou systémovou změnu ve výrobě ano. Co představuje v praxi? Zefektivnění výrobního procesu, jeho zpřehlednění, eliminaci chyb, vyšší konkurenceschopnost, lepší pracovní podmínky, optimální hospodárnost, pružné reagování na případné chyby ve výrobě.

Díky sloučení „klasického průmyslu“ a digitálních technologií v podobě komplexu inovací proměňuje všechny vnitropodnikové procesy, ale ve výsledku zahrnuje přesné řízení vnitřních i vnějších procesů. Lidé, stroje, zařízení, logistické systémy a produkty ve světě Industry 4.0 navzájem přímo komunikují a spolupracují, což má o mnoho větší potenciál, než se může zdát.

Proč je Industry 4.0 důležité?

Inteligentní podniky a jejich transparentní procesy ve výrobě snižují náklady a šetří zdroje, dokážou promptně reagovat na změny na trhu. Produkt, který firma vyrobí, tak není pro zákazníka předražený a výrobci přináší profit. Jednoduše je reindustrializace nástrojem růstu výkonnosti a zisků společnosti.

Podceňování digitální transformace může vést ke stagnaci, což se v posledních měsících, zvláště v souvislostí s koronakrizí, potvrdilo mnoha firmám. Investice do koncepce Industry 4.0 je z finančního hlediska významná. I když je tento přechod finančně náročný, přináší extra nárůst příjmů a vysoký dopad na úspěšnost podnikání. Představuje řešení a poskytuje způsoby, jak zvládnout různé obchodní výzvy.

Jasná vize je klíčová

Dobře promyšlená strategie je pro správné fungování firmy důležitá vždy. U digitální transformace to platí mnohonásobně. Detailně konkretizovat a sladit cíle společnosti s potřebami a očekáváními zákazníků je nevyhnutelným základem při nastavování procesů, operací, obchodních modelů a fungování zaměstnanců. Shromažďování, analýza a aktivní využívání dat prospívá podnikání. Vytěžte maximum z datové analytiky!

Digitální systémy účinně fungují pouze tehdy, když se všechny zúčastněné strany mohou spolehnout na bezpečnost komunikace a dat. Klíčem k úspěchu při digitalizaci jsou však kromě technologie právě lidé – digitální IQ společnosti. Transformace na Industry 4.0 si žádá významné změny, přesné definování, komunikování a řízení. Top management je proto nevyhnutelný, stejně jako vypracování implementačního plánu, který zahrnuje koordinaci změn a jejich dopadu na pracovní místa, produkci a výsledky firmy.

Transformace do praxe

V praxi se ukazuje, že čtvrtá průmyslová revoluce má potenciál zlepšit kvalitu života obyvatelstva, a to ve světovém měřítku. Nejen výrobci, ale i spotřebitelé totiž z pozitivního přístupu k digitalizaci získávají. Vize Smart Industry přináší dynamické změny napříč různými odvětvími. I když její implementaci přirozeně provázejí otazníky a obavy, nástup Industry 4.0 je realistickým scénářem, a proto je důležité na tento vývoj komplexně reagovat a naplno využít jeho potenciál.

Sdílet stránku